A nagy pálfordulás – migránsból vendégmunkás, így kerülnek hozzánk tömegesen

Megosztás

Ugye emlékszünk még az előző évtized derekán milyen hangzatos kampányokat folytatott Orbán Viktor és a Fidesz, hogy ha az “idegenek” Magyarországra jönnek, nem vehetik el a magyarok munkáját. Nagy pálfordulás történt, továbbra is Orbán kormányoz, de már egyenesen hívja őket, jönnek is és el is veszik a magyarok munkáját.

Sőt, az átlagfizetés alacsonyan tartásában óriási szerepük van, mivel a Távol-Keletről érkező “migránsok” legtöbbször beérik a magyar létminimumot alig súroló fizetésekkel, így viszont a gyárak nem fogják rendesen megfizetni a magyar munkaerőt, hiszen van helyettük más, aki olcsóbban is elvégzi. Ez a 22-es csapdája, ezért kell a Fidesznek félmillió külföldi vendégmunkás, amelyek ellen annyira hadakoztak még 7-8 évvel ezelőtt. Csak a magyarok emlékezete mindig is szelektív volt.

Régen volt, hogy is volt – ön is kitöltötte? És most is tapsol az ennek ellenkezőjét cselekvő kormánynak?
Félmillió külföldi vendégmunkást vár Orbán Viktor – de ez biztosan másabb

Miközben Orbán Viktor magyar miniszterelnök kemény álláspontot képvisel a bevándorlással szemben, a munkaerőhiány miatt több százezer külföldi vendégmunkás előtt nyitja meg az ország kapuját. Az Euronews újságírói erről forgattak riportot.

Orbán Viktor az EU egyik olyan vezetője, aki a legkeményebb álláspontot képviseli a bevándorlás kérdésében. A magyar miniszterelnök azonban helyi munkaerő hiányában és az új ipari fejlesztések tükrében több száz harmadik országbeli állampolgár, úgynevezett vendégmunkás előtt nyitotta meg az ország kapuit. Ezt az ellentmondást dolgozza fel riportjában Valérie Gauriat és Siposhegyi Zoltán a Witness legújabb részében. A fentiekre kattintva megtekintheti a beszámolójukat.

Riportereink első állomása egy olyan gyár volt, amelyet nem kívántak megnevezni. Itt Fülöp-szigeteki nőkkel beszélgettek, akik nemrég érkeztek, kétéves szerződéssel. Követték őket szállásukra, amelyet egy magyar munkaerő-közvetítő cég biztosít számukra. 

„Ez a hely nagyon szép, mindenünk megvan itt” – mondja Monette, aki tavaly májusban érkezett. “Nagyon kényelmes itt dolgozni, mert a fizetést megtarthatod.” Arról, hogy a helyi lakosság hogyan reagál a jelenlétükre, ő és barátai csak pozitívan beszélnek: „Nem érzünk semmilyen diszkriminációt! Az emberek melegek és barátságosak, otthonosan érezzük magunkat Magyarországon!” – mondja Monette.

Orbán Viktor tavaly tavasszal kijelentette, hogy az országnak félmillió új munkahelyet kell teremtenie a következő években, elismerve, hogy külföldi munkaerőre is szükség van. 

Becslések szerint mintegy 700 ezer magyar hagyta el az országot, főleg Nyugat-Európába, így hiányzik a helyi munkaerő.

„A növekvő beruházási igények miatt a magyarországi cégek egyre inkább külföldről próbálnak munkaerőt keresni.” – mondja Jáhny Ákos, egy magyar munkaerő-közvetítő cég vezérigazgatója, amely havonta több száz munkavállalót vesz fel külföldről, főleg Ázsiából. 

A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége elnökét azonban aggasztja ez a tendencia. „A magyar és a harmadik országbeli munkavállalók bére azonos. De mivel a munkaadóknak kell fizetniük a vendégmunkások szállását és étkezését, a magyarok veszítenek. És ez sokkal nehezebbé teszi a bértárgyalásokat.”

A vendégmunkásokról készült riportfilmet IDE KATTINTVA megtekinthetik.

Kapcsolódó cikkek